Επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ελαττώματα στο DNA που αυξάνουν την επιρρέπεια στην ανάπτυξη κατάθλιψης, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» (AJP).

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν στην επινόηση καλύτερων θεραπειών για την νόσο, η αντιμετώπιση της οποίας είναι δύσκολη. Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, μελέτησαν περισσότερες από 800 βρετανικές οικογένειες με δύο ή περισσότερα αδέλφια με κατάθλιψη, εντοπίζοντας τελικά ένα τμήμα του DNA που πιστεύουν ότι ευθύνεται γι’ αυτήν.

Η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως χρωμόσωμα 3p25-26 και περιέχει 40 γονίδια, ένα ή περισσότερα από τα οποία πιθανώς προκαλούν την νόσο – κάτι που πιστεύεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί έως το τέλος του επόμενου έτους.

Την ίδια στιγμή, συνάδελφοί τους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, εξέτασαν 91 οικογένειες από την Αυστραλία και 25 από την Φινλανδία, διαπιστώνοντας ότι τα αδέλφια με κατάθλιψη είχαν τις ίδιες γενετικές μεταλλαγές στο ίδιο τμήμα του DNA.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη είναι κληρονομική, με τους ασθενείς να έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους την επιρρέπεια για την εμφάνισή της.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 20% των ενηλίκων εκδηλώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και αυτή συχνά ενεργοποιείται έπειτα από τραυματικά γεγονότα – όπως το πένθος, το διαζύγιο και η απόλυση – οι επιστήμονες ξέρουν εδώ και χρόνια πως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν.

«Σε μεγάλο αριθμό ασθενών με δύο ή περισσότερα καταθλιπτικά μέλη, εντοπίσαμε ισχυρά στοιχεία πως μια περιοχή του DNAπου λέγεται χρωμόσωμα 3p25-26 σχετίζεται στενά με την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέρομ Μπριν, από το Ίδρυμα Ψυχιατρικής του King’s College.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται γενετική εστία της κατάθλιψης. 

Τα ευρήματά μας μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε συγκεκριμένα γονίδια που οδηγούν στην νόσο και, στο απώτερο μέλλον, στην επινόηση πιο αποτελεσματικών φαρμάκων γι’ αυτήν».