Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η με μέτρο έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Επιπροσθέτως, η ίδια βιταμίνη επηρεάζει και την αυξομείωση της πίεσης. 

Η υπεριώδης ακτινοβολία Β του ήλιου είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία της βιταμίνης D στον οργανισμό. 
O ήλιος αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης περισσότερο απ' όσο η κατανάλωση τροφών. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης σχετίζεται μεταξύ άλλων, όπως απέδειξαν παλαιότερες κλινικές μελέτες, με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υψηλή πίεση.
 
Η έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Φυσιολογίας Παθοφυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης έδειξε ότι η παρατεταμένη έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στη σκλήρυνση των αρτηριών. Εξετάζοντας την αορτή που συστέλλεται και διαστέλλεται με κάθε παλμό του αίματος,  διαπίστωσαν ότι γίνεται λιγότερη εύκαμπτη από τη χρόνια έλλειψη βιταμίνης D. 

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η βιταμίνη D ενισχύει την παραγωγή του ενζύμου eNOS στον εσώτερο χιτώνα των αιμμοφόρων αγγείων, το ενδοθήλιο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην πίεση του αίματος. Το ένζυμο eNOS με τη σειρά του παράγει μία ένωση (μονοξείδιο του αζώτου) που χαλαρώνει τον λείο μυ των αγγείων. Οταν η παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου είναι περιορισμένη, τότε τα αγγεία γίνονται λιγότερο εύκαμπτα. Αυτό οδηγεί αυτομάτως σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και σε άλλες παρενέργειες.

Επομένως η βιταμίνη D εμμέσως ρυθμίζει την πίεση του αίματος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Η εργασία τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Molecular Endocrinology».