Μια νέα συσκευή που μπορεί να εντοπίσει άμεσα την κίρρωση του ήπατος και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι οι εξετάσεις που υπάρχουν σήμερα, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Η συσκευή δημιουργήθηκε από ειδικούς ηπατολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νότιγχαμ, είναι φορητή, μοιάζει με στυλό και στηρίζεται στην τεχνολογία του οργάνου που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ωρίμανσης των τυριών!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να εντοπίσει την ασθένεια προτού φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο, άρα προτού το συκώτι υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Για να το πετύχει, μετρά την ελαστικότητα του ήπατος με τη χρήση υπερήχων και χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Έτσι, υπολογίζονται με ακρίβεια τα επίπεδα της ελαστικότητας του ιστού, μέσω του ήχου των κυμάτων καθώς αυτά επιστρέφουν από το συκώτι.

Η συσκευή δοκιμάστηκε σε 12.000 ασθενείς στο Νότιγχαμ που διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο να προσβληθούν από κίρρωση και σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση εντόπισε το 85% - 90% των περιπτώσεων.

Η αποτελεσματικότητά της θεωρείται πολύ μεγάλη, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι οι εξετάσεις αίματος που γίνονται σήμερα στο συγκεκριμένο στάδιο της ασθένειας, στο οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί, εντοπίζουν μόλις το 30% των περιπτώσεων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συσκευή θα σώσει χιλιάδες ζωές, αφού η κίρρωση μπορεί να παραμείνει «κρυμμένη» στον οργανισμό ακόμη και για είκοσι χρόνια χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα και να εμφανιστεί όταν είναι πια αργά.