Δέκα μεγάλες αντίπαλες εταιρείες φαρμάκων συνήψαν ένα σύμφωνο συνεργασίας στο πλαίσιο μιας υποστηριζόμενης από την αμερικανική κυβέρνηση προσπάθειας να επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι εταιρείες και τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) θα μοιραστούν επιστήμονες, ιστούς και δείγματα αίματος, καθώς και δεδομένα, με στόχο την παραγωγή νέων φαρμάκων για ασθένειες όπως η Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης Τύπου 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, αναφέρει η εφημερίδα.

Η συνεργασία, η οποία ονομάσθηκε "Σύμπραξη για την Επιτάχυνση της Παρασκευής Φαρμάκων", θα κοστίσει περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια και θα συμμετάσχουν σ' αυτή βιομηχανίες φαρμάκων όπως οι Bristol-Myers Squibb Co, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Takeda Pharmaceuticals και Sanofi.

Η συμφωνία απαγορεύει στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ανακάλυψη για να αναπτύξουν δικό τους φάρμακο έως ότου το πρόγραμμα δημοσιοποιήσει τα δεδομένα της ανακάλυψης αυτής.

Δεν κατέστη δυνατό για το Ρόιτερς να έρθει αμέσως σε επαφή με τις NIH, GlaxoSmithKline, Bristol-Myers, Sanofi, Takeda και Johnson & Johnson για να κάνουν κάποιο σχόλιο.

TAGS