Προσυσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα χημικά και τεχνητά συστατικά καταλήγουν συχνά στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων μαναβικής με την ένδειξη «φυσικά τρόφιμα».

Γιατί; Γιατί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ορισμός για τη λέξη «φυσικός», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό το κενό έχει αναγκάσει τους ακτιβιστές των οργανώσεων καταναλωτών να απειλούν με σειρά αγωγών τις κολοσσιαίες εταιρείες τροφίμων ισχυριζόμενοι ότι η προώθηση των προϊόντων τους γίνεται με τρόπο παραπλανητικό και παράνομο.

«Υπάρχουν πάρα πολλές αγωγές για 'φυσικά τρόφιμα'», δηλώνει ο δικηγόρος Στίβεν Γκάρντνερ του Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI), ο οποίος εκτιμά ότι ανέρχονται σε περίπου 50 την τελευταία δεκαετία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το CSPI απλώς έχει απειλήσει με αγωγές και τελικώς το θέμα έχει διευθετηθεί εξωδικαστικά μετά την απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τη σήμανση στα προϊόντα της.

Σε άλλες περιπτώσεις οι αγωγές έχουν κατατεθεί από ιδιώτες που διεκδικούν συλλογικές αποζημιώσεις.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η αγωγή κατά της Kraft Foods, παρασκευάστριας του Crystal Light-της μη σακχαρούχας, διαλυτής στο νερό σκόνης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ροφημάτων με γεύσεις και περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και ενισχυτικά χρώματος, μαλτοδεξτρίνη- έναν υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη- και ένα συνθετικό συντηρητικό, την βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη.

Τον Ιανουάριο, το CSPI ενημέρωσε την Kraft για την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγή εις βάρος της αν η λέξη «φυσικό» συνεχίσει να εμφανίζεται σε προϊόντα της όπως τα ροφήματα Natural Lemonade και Natural Lemon Iced Tea.

Ο Γκάρντνερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται, αλλά με βάση την εμπειρία του -η πρώτη φορά που κατέθεσε αγωγή εις βάρος της Kraft για παρόμοιο ζήτημα αναφορικά με τα ροφήματα της, τα Capri Sun, ήταν το 2007- αναμένει ότι η Kraft θα ισχυριστεί ότι η λέξη «φυσικό» αναφέρεται στη γεύση.

«Δεν έχω υπόψη μου γεύση λεμονάδας, έχω υπόψη μου το λεμόνι», δηλώνει ο Γκάρντνερ.