Οι πετυχημένοι αθλητές είναι διπλά κερδισμένοι, καθώς όχι μόνο απολαμβάνουν τις νίκες στο αγώνισμά τους, αλλά επιπλέον οι άλλοι (και ιδίως οι άλλες) τους βλέπουν πιο γοητευτικούς σε σχέση με τους συναθλητές τους που έχουν λιγότερες διακρίσεις.

Με άλλα λόγια, η νίκη όχι μόνο είναι όμορφη, αλλά κάνει κάποιον και πιο όμορφο -τουλάχιστον στα μάτια των υπόλοιπων- σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα. Ίσως γι’ αυτό, άλλωστε, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι διάσημοι εξ' ίσου για τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις και για το «σεξ απίλ» τους!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Πόστμα του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, ζήτησαν από μια ομάδα περίπου 800 γυναικών (κυρίως) και ανδρών να βαθμολογήσουν από φωτογραφίες τη γοητευτικότητα του προσώπου 80 επαγγελματιών ποδηλατών, που είχαν λάβει μέρος το 2012 στον απαιτητικό «Γύρο της Γαλλίας». Ο αγώνας αυτός, που διεξάγεται σε μια διαδρομή άνω των 3.000 χλμ., θεωρείται το κορυφαίο ποδηλατικό γεγονός διεθνώς. Αν κάποια γυναίκα αναγνώριζε κάποιον αθλητή στη φωτογραφία, τότε αποκλειόταν από το πείραμα για να μην επηρεαστεί από το «όνομά» του.

Οι αθλητές που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στον «Γύρο», συστηματικά αξιολογήθηκαν ως πιο όμορφοι σε σχέση με όσους τερμάτισαν σε χαμηλότερες θέσεις. Το κορυφαίο 10% των ποδηλατών πήρε κατά μέσο όρο 25% υψηλότερη βαθμολογία από άποψη ομορφιάς σε σχέση με το χειρότερο 10% από άποψη αθλητικής επίδοσης.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι έχουν διαμορφωθεί από την μακραίωνη εξέλιξη, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν την ικανότητα και την επίδοση στο πρόσωπο των ξένων. Για τις γυναίκες ειδικότερα, εκτιμάται ότι αυτός ήταν ένας ενστικτώδης τρόπος να επιλέγουν άνδρες συντρόφους με «υγιή» γονίδια, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους χαρίσουν καλύτερους απογόνους και να τους προστατεύουν πιο αποτελεσματικά από τους κινδύνους.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι οι υγιείς άνδρες με καλύτερη φυσική κατάσταση φαίνονται πιο γοητευτικοί στο άλλο φύλο. Με άλλα λόγια, το «ραντάρ» των γυναικών (προϊόν της εξέλιξης) «πιάνει» τους άνδρες που ξεχωρίζουν και τους προσδίδει έξτρα γοητεία.

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον Έρικ Πότσμα, ότι ένας παράγοντας αλλοίωνε σημαντικά τα αποτελέσματα της έρευνας και αυτός ήταν τα αντισυλληπτικά. Όσες γυναίκες έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι, συσχέτιζαν πολύ λιγότερο την ανώτερη αθλητική επίδοση με την γοητεία, δηλαδή οι νικητές στα μάτια τους δεν ήσαν τόσο όμορφοι, όσο για τις γυναίκες που δεν έκαναν αντισύλληψη. Αυτό συμβαδίζει με παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, έχουν μειωμένη προτίμηση για τα αρρενωπά πρόσωπα.

Αν και, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι άνδρες συνήθως δυσκολεύονται να βαθμολογήσουν τη γοητεία άλλων ανδρών, η νέα έρευνα έδειξε ότι και οι άνδρες έχουν παρόμοια τάση με τις γυναίκες (αν και σε μικρότερο βαθμό), δηλαδή να βλέπουν ως πιο όμορφους τους πιο γρήγορους ποδηλάτες. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι οι άνδρες διαθέτουν επίσης -πάλι λόγω της εξέλιξης- μια ανάλογη εγγενή ικανότητα να «διαβάζουν» την ικανότητα στα πρόσωπα των «ανταγωνιστών» τους.