Ακόμα και η πιο μικρή δαγκωνιά από μία γάτα μπορεί να μολύνει με βακτήρια τους ιστούς και να οδηγήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο, αναφέρουν επιστήμονες από την Κλινική Μayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Αναλύοντας τα περιστατικά που διακομίστηκαν στην Κλινική μέσα σε μία τριετία, διαπίστωσαν πως ο ένας στους τρεις ασθενείς με δαγκωνιές από γάτα χρειάσθηκαν νοσηλεία. Οι περισσότεροι από αυτούς, χρειάστηκε να χειρουργηθούν.

«Τα δόντια των σκύλων δεν είναι πολύ κοφτερά, γι’ αυτό συνήθως η δαγκωνιά τους δημιουργεί μία επιφανειακή, αν και εκτενή πληγή. Αντιθέτως, οι γάτες έχουν κοφτερά δόντια και έτσι εισδύουν πολύ βαθιά στο σώμα, απελευθερώνοντας βακτήρια στις αρθρώσεις και στα περιβλήματα των τενόντων».», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Κάρλσεν, πλαστικός χειρουργός και χειρουργός άκρας χείρας στην Κλινική.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο ασθενής μπορεί να βλέπει μόνο μία μικρή πληγή σαν τρυπούλα, αλλά να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, διότι τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιασθούν εύκολα μέσα στις αρθρώσεις ή στα περιβλήματα των τενόντων».

Επιπλέον, τα βακτήρια που μπορεί να μεταδώσουν τα ζώα, συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθούν με αντιβιοτικά, πρόσθεσε.