Μια νέα χρήση του μπότοξ ανακάλυψαν επιστήμονες στη Νορβηγία, οι οποίοι έπειτα από μελέτη τους διαπίστωσαν ότι οι ενέσεις μπότοξ μπορεί να... μειώσουν το σωματικό βάρος!

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τρόντχαϊμ, οι ενέσεις χορηγούνται με τη χρήση ενδοσκοπίου και επιβραδύνουν την πορεία των τροφών προς το στομάχι, χαρίζοντας έτσι την αίσθηση της πληρότητας για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση φαγητού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, αυτό συμβαίνει λόγω της τοξίνης που παράγει το Clostridium botulinum που μπλοκάρει τα σήματα που στέλνουν τα νεύρα στους μύες για να μειώνονται οι συσπάσεις τους.

Οι ενέσεις μπότοξ χορηγούνται μέσω ενός λεπτού μακρόστενου σωλήνα που λέγεται ενδοσκόπιο, ο οποίος εισέρχεται στον οργανισμό από το στόμα, ενώ στην άκρη του έχει μια μικροσκοπική κάμερα και στο εσωτερικό του μια βελόνα που χορηγεί την ένεση στα τοιχώματα του στομαχιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, μια τέτοια ένεση μειώνει κατά 50% την ταχύτητα με την οποία φτάνουν οι τροφές στο στομάχι, ενώ οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με εκείνες που προκαλούνται από τις χειρουργικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους.

Σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα είχαν προκύψει και από παλαιότερη μελέτη με θέμα τη σχέση του μπότοξ με την απώλεια βάρους, που είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Ρώμης. Όπως αποδείχθηκε, οι ενέσεις μπότοξ που χορηγήθηκαν στο στομάχι ποντικιών περιόρισαν την όρεξη κατά 50% και στη συνέχεια μείωσαν το σωματικό βάρος κατά 8,2%.