Οι χρόνιες λοιμώξεις από συνηθισμένους ιούς και βακτήρια μπορεί να οδηγούν σε προβλήματα μνήμης και εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει τις λοιμώξεις, όπως ο έρπης (προκαλείται από ιό) και το πεπτικό έλκος (προκαλείται από βακτήριο) με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, επειδή η χρόνια φλεγμονή προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι θέλησαν να εξακριβώσουν εάν ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να προκαλέσει και νοητικά προβλήματα. Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 588 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης έδωσαν δείγματα αίματος και συμπλήρωσαν τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Οι μισοί από αυτούς επανέλαβαν τις εξετάσεις και τα τεστ πέντε χρόνια αργότερα.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ISC) της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ASA) που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο, τα ευρήματά τους έδειξαν πως όσο περισσότερες χρόνιες λοιμώξεις είχε ένας εθελοντής, τόσο χειρότερες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ των νοητικών λειτουργιών.

Στην πραγματικότητα, οι λοιμώξεις που ανιχνεύθηκαν ήταν με τα χλαμύδια της πνευμονίας (προκαλούν πνευμονία), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (προκαλεί πεπτικό έλκος), τον κυτταρομεγαλοϊό (ανήκει στην οικογένεια των ιών του έρπητα) και τους ιούς του απλού έρπητα 1 και 2.

Οι λοιμώξεις από αυτούς τους ιούς και τα βακτήρια είναι χρόνιες και μπορεί να προκαλέσουν πολλές εξάρσεις στη διάρκεια της ζωής - σε αντίθεση με τις οξείες λοιμώξεις και μία φορά εμφανιζόμενες λοιμώξεις που προκαλεί λ.χ. κάθε ιός της γρίπης ή του κρυολογήματος.

«Η μελέτη κατέδειξε σαφή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών μεταξύ των εθελοντών που είχαν χρόνιες λοιμώξεις έναντι όσων δεν είχαν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραλφ Σάκο, διευθυντής του Τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημίου.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα τα ακριβή αίτια της συσχέτισης, αλλά εικάζουν ότι οι χρόνιες λοιμώξεις προκαλούν βλάβες στα μικροσκοπικά αγγεία του εγκεφάλου, οδηγώντας στην επονομαζόμενη αγγειακή άνοια.

Η αγγειακή άνοια

Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, οόρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους. Τα συμπτώματα αυτά είναι καταρχήν απώλεια της μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης.

Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή ζωή και τελικά η πλήρης αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του. Πολύ συχνά, ο όρος «άνοια» χρησιμοποιείται ως συνώνυμος της νόσου Αλτσχάιμερ. Η νόσος Αλτσχάιμερ όμως είναι συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας. Η αμέσως επόμενη σε συχνότητα άνοια είναι η αγγειακή άνοια, η οποία προκαλείται από ανεπαρκή παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Άλλες μορφές άνοιας οφείλονται σε σπανιότερα αίτια όπως π.χ. η νόσος με σωμάτια Lewy, η άνοια της νόσου Πάρκινσον, οι μετωποκροταφικές άνοιες κλπ.