Η ψυχολογική πίεση που ασκούν οι δίαιτες στον αυτοέλεγχό μας οδηγεί σε ξεσπάσματα θυμού υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Ειδικοί των πανεπιστημίων Northwestern και της Καλιφόρνιας παρατήρησαν σε έρευνά τους ότι οι εθελοντές που βρίσκονταν σε δίαιτα έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εικόνα ενός θυμωμένου προσώπου συγκριτικά με εκείνη ενός τρομαγμένου. Σε μια άλλη δοκιμασία, οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο μηνυμάτων που αφορούσαν τη δημόσια πολιτική: το ένα είχε επιθετικό χαρακτήρα και το δεύτερο πιο θλιμμένο ύφος. Τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα έδειξαν να υποστηρίζουν το επιθετικό μήνυμα με μεγαλύτερη θέρμη σε σχέση με το δεύτερο.

«Προσπαθήσαμε να εξετάσουμε κατά πόσον η πίεση στον αυτοέλεγχό μας μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε συμπεριφορές θυμού και ανάλογες επιλογές, ακόμη και σε καταστάσεις όπου τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πιο διακριτικές» αναφέρουν οι συγγραφείς των μελετών Ντέιβιντ Γκαλ και Ουέντι Λιού. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η πίεση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες των ατόμων που ακολουθούν κάποια δίαιτα να εμφανίσουν βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε άλλους» προσθέτουν. «Οι πολιτικοί λοιπόν, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα πιθανά αρνητικά συναισθήματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από επιπλέον πιέσεις που δέχεται το κοινό στο πλαίσιο των καθημερινών του επιλογών» τονίζουν οι ειδικοί. «Αντίθετα, παρεμβάσεις που προσφέρουν περισσότερες επιλογές θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικές συμπεριφορές, απέναντι σε μακροπρόθεσμους στόχους» καταλήγουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Consumer Research»