Μια μέθοδο ανάπτυξης αιμοπεταλίων χάρη στην οποία οι μεταγγίσεις δεν θα εξαρτώνται από τις τράπεζες αίματος και τη συμβατότητα που κάποιες φορές είναι απαραίτητη, δημιούργησαν επιστήμονες στην Ιαπωνία.

Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Κιότο και Τόκιο, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν τύπο κυττάρων που παράγει αιμοπετάλια, με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η μέθοδος αυτή φαίνεται ότι θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν αιμοπετάλια σε μεγάλη ποσότητα ή τουλάχιστον σε αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι εκείνη που παράγεται σήμερα από τον ανθρώπινο οργανισμό και συχνά δεν καλύπτει τις κλινικές ανάγκες.

Οι επιστήμονες εξηγούν στην έκθεσή τους ότι τα αιμοπετάλια που προέρχονται από δωρητές πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και πως όταν βρίσκονται σε συνθήκες συντήρησης έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

Άλλο ένα εμπόδιο που υπάρχει σήμερα στη χρήση τους είναι το γεγονός ότι παρόλο που η μετάγγισή τους δεν εξαρτάται από τη συμβατότητα ανάμεσα στις ομάδες αίματος δωρητή και ασθενή, όταν γίνονται πολλές μεταγγίσεις μη συμβατών αιμοπεταλίων προκαλούνται αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που επηρεάζουν τη θεραπεία, επειδή ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μέθοδος φαίνεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να αποσπούν υγιή αιμοπετάλια από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και να τα αναπτύσσουν.

Για να το πετύχουν, χρησιμοποίησαν τη γενετική «χειραγώγηση» των βλαστοκυττάρων, με την οποία τα ώθησαν να μετατραπούν σε σταθερές μεγακαρυοκυτταρικές σειρές, οι οποίες παράγουν αιμοπετάλια σε αρκετή ποσότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell, προς το παρόν τα αιμοπετάλια αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό ή να καλλιεργηθούν ώστε να πολλαπλασιαστούν, αλλά αυτό αναμένεται να λυθεί στο μέλλον.

TAGS