Η φυματίωση εξακολουθεί να «ζει» ανάμεσά μας και να απειλεί την ανθρωπότητα.

Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα έχει παραμεληθεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας περιλαμβάνεται μεταξύ των τριών βαλκανικών με τα υψηλότερα ποσοστά πολυανθεκτικής φυματίωσης, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή και ανησυχητική αύξηση της πολυανθεκτικής στη θεραπεία φυματίωσης, όπως και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης. Να σημειωθεί ότι στο 4ο Εθνικό Συμπόσιο Φυματίωσης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, επισημάνθηκε ότι στην πολυανθεκτική φυματίωση πρωταγωνιστούν παγκοσμίως οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, κατέχει το δυσάρεστο προνόμιο να περιλαμβάνεται στον πρόσφατο χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανάμεσα στις χώρες με μεγάλα ποσοστά πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Οι επιστήμονες, που μετείχαν στο Συμπόσιο, τόνισαν ότι χρειάζεται άμεση ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να προωθηθούν άμεσες λύσεις, καθώς οι τεράστιες πρόοδοι της επιστήμης δεν στάθηκαν ικανοί παράγοντες για την ολοσχερή εξολόθρευση της φυματίωσης και το πρόβλημα, ακόμα και σήμερα, παραμένει σοβαρό και ανοιχτό. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη 20ετία θα μολυνθούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν.

Παραμελημένος ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα

«Ο αντιφυματικός αγώνας στη χώρα μας έχει παραμεληθεί, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου, το οποίο "λειτουργεί" χωρίς γιατρό, με δύο μόνο νοσοκόμες, στην οδό Ολύμπου, στη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η παραμέληση του αντιφυματικού εμβολιασμού στα σχολεία και της ανίχνευσης και παρακολούθησης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε ο κ. Ζαρογουλίδης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίου, ώστε να ανιχνεύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο το μυκοβακτηρίδιο που προκαλεί τη φυματίωση, όσο και οι ανθεκτικές μορφές του, με αποτέλεσμα να αποστέλλονται τα λαμβανόμενα από τους ασθενείς δείγματα στην Αθήνα ακόμα και από το μόνο οργανωμένο Πνευμονολογικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου».

Ο κ. Ζαρογουλίδης υπογράμμισε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα στερούνται ειδικής Μονάδας Νοσηλείας πολυανθεκτικής φυματίωσης για τη μακροχρόνια απομόνωση και ειδική νοσηλευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.

Πειραματικό εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο κατά της φυματίωσης, το Η56, το οποίο θα μπορεί να ελέγξει την επανεργοποίηση της νόσου, έχει αναπτύξει πρόσφατα ομάδα Δανών επιστημόνων. Όπως εξηγεί ο κ. Ζαρογουλίδης, στόχος του νέου εμβολίου είναι να προσφέρει μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης και διαχρονική προστασία.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο BCG που χρησιμοποιείται σήμερα προσφέρει κάλυψη σε ποσοστά 50%-70%, ενώ η διάρκεια προστασίας κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια. Δεν προστατεύει τους ενήλικες από την πνευμονική φυματίωση και συνεπώς δεν παρεμβαίνει στην εξάπλωση της νόσου. Στα παιδιά με λανθάνουσα φυματίωση δεν παρέχει προστατευτική κάλυψη και παρεμποδίζει τη διάγνωση, ενώ δεν μπορεί να χορηγηθεί σε ανοσοκαταστελόμενα άτομα.