Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ήλιος, η κακή διατροφή και οι γκριμάτσες οδηγούν στην εμφάνιση των ρυτίδων. Τι άλλο φανερώνουν όμως οι λεπτές γραμμές του προσώπου – πέρα από το ότι μεγαλώνουμε;

- Κίνδυνος καρδιοπάθειας: Οι πιο ανησυχητικές ρυτίδες είναι αυτές που εμφανίζονται στα αυτιά! Οι διαγώνιες γραμμές στους λοβούς των αυτιών συνδέονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές νόσους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι καρδιακοί μύες και οι λοβοί των αυτιών προμηθεύονται κοινό γενετικό υλικό κι έτσι μοιράζονται κοινές καταληκτικές διόδους. Μια άλλη θεωρία είναι ότι η ατροφία της επιδερμίδας στο αυτί οφείλεται στην καρδιαγγειακή νόσο. Η σχετική μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ υποδεικνύει ότι οι ρυτίδες στα αυτιά αντιστοιχούν σε 67% κίνδυνο καρδιοπάθειας.

- Εύθραυστα οστά: Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ δείχνει ότι οι ρυτίδες υποδεικνύουν μειωμένη οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το δέρμα και τα οστά δομούνται από τα ίδια στοιχεία κι έτσι η γήρανση φέρνει αλλαγές στην ποιότητα τόσο της επιδερμίδας όσο και των οστών, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί συνιστούν καλό ύπνο, υγιεινή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος για να αποφύγουμε τόσο τις ρυτίδες όσο και τα παραπάνω προβλήματα.