Άλλη μία ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D αποκαλύπτει μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Menopause».

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η λεγόμενη βιταμίνη του ήλιου  μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, κυρίως μάλιστα στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 576 γυναίκες, που είχαν μπει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Από αυτές, οι μισές λάμβαναν καθημερινά συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης D σε συνδυασμό με ασβέστιο, ώστε να απορροφάται από τον οργανισμό. Στις υπόλοιπες χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία στο τέλος της μελέτης, οι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D παρουσίαζαν μικρή, αλλά πολύ ουσιαστική, μείωση στη χοληστερόλη LDL, η οποία ήταν αρκετή για να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες σχετικά με το θέμα, καθώς οι μεταβολές στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης είναι σημαντικές, ίσως όμως να μην εξασφαλίζουν την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας.