Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού επιταχύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, στους υπέρβαρους και παχύσαρκους εφήβους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν 800 περίπου εφήβους, ηλικίας 14 έως 18 ετών, σε δυο ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα αλατιού που προσλάμβαναν.

Στην πρώτη ομάδα, ο μέσος όρος πρόσληψης αλατιού ήταν 4.100 mg την ημέρα, ενώ στη δεύτερη ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν μικρότερος από 2.400 mg.

Ωστόσο, και οι δυο ομάδες κατανάλωναν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από το όριο των 1.500 mg ημερησίως, που συστήνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Μελετώντας πώς επιδρά η πρόσληψη αλατιού στα προστατευτικά άκρα των χρωμοσωμάτων, γνωστά ως τελομερή, διαπίστωσαν ότι αυτά «κονταίνουν» φυσικά με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο η μείωση του μεγέθους τους συνδέεται και με το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης και τα υψηλά επίπεδα λίπους στο σώμα.

Συγκεκριμένα, προέκυψε πως τα τελομερή ήταν πολύ πιο κοντά στους υπέρβαρους και παχύσαρκους εφήβους, που κατανάλωναν αυξημένη ποσότητα αλατιού, αλλά όχι στους εφήβους με φυσιολογικό βάρος και αυξημένη πρόσληψη αλατιού.

«Ακόμα και σε αυτούς τους σχετικά υγιείς νέους ανθρώπους είναι ήδη ορατές οι συνέπειες της υψηλής πρόσληψης αλατιού, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η υψηλή πρόσληψη αλατιού και η παχυσαρκία ενδεχομένως να δρουν συνεργατικά, επιταχύνοντας την κυτταρική γήρανση», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Haidong Zhu, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιατρικό Κολέγιο της Georgia.