Πολυμέτωπη «μάχη» καλούνται να δώσουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας προκειμένου να διατηρήσουν τους δείκτες υγείας των Ελλήνων στο ίδιο υψηλό επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την κρίση.

Νοσήματα όπως η φυματίωση παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις στον επιπολασμό τους τα τελευταία χρόνια, σημαντικά αυξημένη εμφανίζεται η συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η εφετινή επίπτωση της γρίπης στην Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ η χώρα μας διατηρεί σταθερά μια πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά, αυτή του καπνίσματος, με τους Έλληνες, ακόμα και στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στη δαπάνη για την αγορά προϊόντων καπνού, με μηνιαίο έξοδο που ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Αυτά τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) και πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Τζένη Κρεμαστινού, με την ευκαιρία διεξαγωγής του 10ου πανελληνίου συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας με τίτλο «Δημόσια Υγεία: Δρόμος προς την Ανάπτυξη», που θα γίνει στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου έως 2 τις Απριλίου.

Αναφερόμενη στο μεγάλο θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η κ. Κρεμαστινού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη επίπτωση νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών κλινικών στελεχών αιτιών νοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και τη μεγαλύτερη συχνότητα νοσηλευόμενων υπό αντιβίωση στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η πολυαντοχή δεν περιορίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά αφορά και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους ή σε κέντρα αποκατάστασης. Το φαινόμενο οφείλεται κατά ένα μέρος στην αυξημένη και ανορθολογική συνταγογράφηση αντιβιοτικών, τα ποσοστά της οποίας ανέρχονται στη χώρα μας σχεδόν στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επισήμανε η κ. Κρεμαστινού, καθώς και στις πλημμελείς συνθήκες ελέγχου της διασποράς των μικροοργανισμών, όπως τόνισε, οι οποίες, δυστυχώς, επικρατούν σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία λόγω της έλλειψης, κυρίως, νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα ελληνικά νοσοκομεία ποσοστό 9% των ασθενών εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη (ευρωπαϊκός μέσος όρος 6%) και 54,7% λαμβάνουν αντιβιοτικά (ευρωπαϊκός μέσος όρος 37,1%). Ως θετικό στοιχείο κρίνεται από τους επιστήμονες το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση (πρώτη η Ιταλία) στην κατανάλωση αντιβιοτικών, κάτι που ενδεχομένως να βοηθήσει στον περιορισμό τους. Πάντως, η πολιτεία εισάγει στα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων και αυτό του περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στη συνέντευξη συμμετείχε και η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, η οποία αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά και στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μεταναστών και Ρομά. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα της τελευταίας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2012, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, με κάποια διαφοροποίηση στην κάλυψη εκείνων που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών, η οποία είναι καλή έως μέτρια, καθώς και εκείνων από οικογένειες Ελλήνων τσιγγάνων, που βρέθηκε μέτρια έως χαμηλή.

Στον σχεδιασμό συγκροτημένης αντικαπνιστικής πολιτικής αναφέρθηκε, από την πλευρά της, η επιμελήτρια του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Ε.Σ.Δ.Υ., Αναστασία Μπαρμπούνη. Η χώρα μας κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενήλικων χρηστών καπνού παγκοσμίως και το υψηλότερο ποσοστό στις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 3,5 εκατομμύρια Έλληνες δηλώνουν καπνιστές, εκ των οποίων το 50,7% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 25-44 ετών. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν τα παιδιά, καθώς, όπως ανέφερε η κ. Μπαρμπούνη, το 15% καπνίζουν και η αρχή γίνεται στην ηλικία των 9 με 11 ετών.

Στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό του καπνίσματος και των ιδιαιτέρως βλαβερών κοινωνικών, οικονομικών και υγειονομικών συνεπειών, αναφέρθηκε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, επισημαίνοντας με έμφαση ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί.

Για μια σειρά νοσημάτων που αποτελούν για τη χώρα μας συνεχιζόμενες προκλήσεις, όπως η HIV λοίμωξη, η φυματίωση, η εποχική γρίπη, η λύσσα, νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, έκανε λόγο και η ιατρός, υπεύθυνη του Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Αγορίτσα Μπάκα. Αναφερόμενη στη φυματίωση, η κ. Μπάκα είπε ότι ετησίως καταγράφονται στη χώρα μας περίπου 600 κρούσματα φυματίωσης, αλλά μελέτες έχουν δείξει, πρόσθεσε, ότι υπάρχει υποδήλωση των κρουσμάτων από τους κλινικούς γιατρούς (δεν καταγράφονται). Από το 2008 παρατηρείται προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων σε έγκλειστους σε σωφρονιστικά καταστήματα, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική το 2013.

Παράλληλα, η λύσσα επανεμφανίστηκε στις κόκκινες αλεπούδες από τον Οκτώβριο του 2012. Από τότε γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την αποτροπή της μετάδοσης της λύσσας στα αδέσποτα ζώα και για τον περιορισμό της εξάπλωσής της.

Σε ό,τι αφορά τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, η κ. Μπάκα επισήμανε ότι από το καλοκαίρι του 2010 έχει εμφανιστεί λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, και από τότε καταγράφονται σταθερά κρούσματα κάθε καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα ενεργητικής αναζήτησης κρουσμάτων ελονοσίας, σε συνδυασμό με εντατικό πρόγραμμα στοχευόμενης, άμεσα επιβλεπόμενης θεραπείας της ελονοσίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εγχώριων κρουσμάτων ελονοσίας.