Μεγάλο κίνδυνο να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα όρασης διατρέχουν όσοι έχουν γλαύκωμα που δεν έχει διαγνωστεί και κάνουν ασκήσεις με βάρη.

Σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, όσοι σηκώνουν βάρη σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί ακόμη και να χάσουν την όρασή τους, επειδή αυξάνεται η πίεση στα μάτια και το οπτικό νεύρο είναι πολύ πιο ευάλωτο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε όσους πάσχουν από γλαύκωμα χωρίς να το γνωρίζουν και παίζουν πνευστά μουσικά όργανα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το γλαύκωμα μπορεί να προκληθεί και από γενετικούς παράγοντες, ενώ τα συμπτώματά του αργούν να γίνουν αντιληπτά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί μπορεί να εμφανίζουν γλαύκωμα χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να ασχολούνται με χόμπι όπως τα παραπάνω, τα οποία αν και ευχάριστα δεν είναι ιδανικά για την περίπτωσή τους, επειδή η βλάβη που έχει υποστεί το οπτικό νεύρο επιβαρύνεται από την αύξηση της πίεσης στα μάτια.

Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, όπως είναι η μείωση του οπτικού πεδίου, η βλάβη στο οπτικό νεύρο είναι ήδη μη αναστρέψιμη.

Το γλαύκωμα εμφανίζεται όταν το υγρό των οφθαλμών δεν στεγνώνει σωστά, γεγονός που αυξάνει την πίεση στο οπτικό νεύρο χωρίς να προκαλεί πόνο ή αλλαγές στην εμφάνιση των ματιών, με αποτέλεσμα συχνά το γλαύκωμα να μην γίνεται αντιληπτό αν δεν υποβληθεί κανείς στην ειδική εξέταση.

TAGS