Η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία και τον τύπου 2 διαβήτη χάρη σε ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που περιέχει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

H σκούρα σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονόλες, είδος αντιοξειδωτικού που έχει φανεί πως βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Journal of Agricultural and Food Chemistry'', έδειξαν ότι ένα είδος φλαβονόλης, οι ολιγομερικές προκυανιδίνες, φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση στην υγεία.

Έτσι, οι επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων δρα Άντριου Π. Νίλσον, αποφάσισαν να εξετάσουν ξεχωριστά τα δυνητικά οφέλη κάθε είδους φλαβονολών.

Οι ερευνητές άρχισαν να χορηγούν σε πολλές ομάδες ποντικιών διαφορετικά διαιτολόγια, άλλα εκ των οποίων ήταν πλούσια σε λιπαρά και άλλα φτωχά, ενώ σε άλλες ομάδες χορήγησαν διαιτολόγια με πολλά λιπαρά που όμως περιείχαν και συμπληρώματα διαφόρων ειδών φλαβονολών.

Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν πως όταν προσέθεταν στο φαγητό των ζωών ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονολών, τις ολιγομερικές προκυανιδίνες (PCs), τα ζώα δεν παρουσίαζαν αύξηση του σωματικού βάρους τους όσο παχυντική κι αν ήταν η διατροφή τους.

Επιπλέον, παρουσίαζαν βελτίωση στην αντοχή στην γλυκόζη, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν προστατευμένα από τον τύπου 2 διαβήτη.

«Οι ολιγομερικές προκυανιδίνες φαίνεται ότι διαθέτουν τις ισχυρότερες αντιδιαβητικές και αντιπαχυντικές βιοϊδιότητες απ’ όλα τα φλαβονοειδή του κακάο, ιδίως στις χαμηλές δόσεις που δοκιμάσθηκαν στην παρούσα μελέτη», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πηγή: ygeianews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο