Την πίεση, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, φαίνεται πως ρίχνει η γυμναστική σε ζεστό νερό, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα οφέλη της άσκησης, όταν γίνεται μέσα στο νερό, είναι πολύ μεγαλύτερα και μάλιστα τόσο ώστε να μειώνουν την πίεση ακόμη και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η μέθοδος ονομάζεται «ζεστή αεροβική» και προϋποθέτει θερμοκρασία νερού στους 32 βαθμούς, καθώς τότε ενισχύεται η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας βελτίωση της ροής του αίματος.

Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση μειώνεται, άρα απομακρύνεται και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, μάλιστα, στην επιθεώρηση «International Journal of Cardiology», η θερμοκρασία του νερού παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όταν η άσκηση γίνεται σε νερό που βρίσκεται στους 27 βαθμούς.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, η οποία επί πέντε χρόνια δεν είχε σημειώσει καμία μείωση, παρά τη φαρμακευτική αγωγή που είχε ακολουθηθεί.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα ήταν αρκετά για να μειώνεται η πίεση για τις τρεις επόμενες μέρες.

TAGS