Όσοι πέρασαν ανεμοβλογιά σε μικρή ηλικία μπορεί αργότερα να εκδηλώσουν έρπη ζωστήρα, καθώς και τα δύο οφείλονται σε λοίμωξη από τον ίδιο ερπητοϊό. Νέα μελέτη υποδεικνύει πως ο έρπης ζωστήρας κρύβει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία στην ενήλικη ζωή.

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν διαχρονικά δεδομένα από το 1987 έως το 2012, τα οποία αφορούσαν σε 6.584 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Όλοι οι ασθενείς είχαν μολυνθεί από τον ερπητοϊό και είχαν πάθε εγκεφαλικό.

Τα στατιστικά έδειξαν ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν ο ιός ενεργοποιηθεί στα νεύρα γύρω από τα μάτια.

Η ανεμοβλογιά και ο έρπης ζωστήρας οφείλονται στον ίδιο ερπητοϊό, γι’ αυτό και συχνά αυτός ο ιός αναφέρεται ως VZV (Varicella-Zoster Virus). Ο ιός παραμένει αδρανής στο σώμα για αρκετά χρόνια και μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά προκαλώντας τα χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Ο έρπης ζωστήρας αντιμετωπίζεται με τα αντιϊκά φάρμακα. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι μικρότερος σε ασθενείς που λαμβάνουν τέτοιου είδους φαρμακευτική αγωγή. Το 55% των ασθενών στη συγκεκριμένη μελέτη είχε λάβει αντιϊκά φάρμακα.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται σημαντικά κατά τους πρώτους 6 μήνες από την εκδήλωση του έρπητα.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases υποδεικνύει επίσης τους τρόπους με τους οποίους ο έρπης ζωστήρας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο ιός πυροδοτεί τη φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα, ενώ παράλληλα εισβάλλει στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.