Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποκειμενικοί με τον εαυτό τους και αντικειμενικοί με τους άλλους – τρομακτικά αντικειμενικοί μερικές φορές.  Όμως, σκοπός είναι να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας και υποκειμενικοί με τους άλλους (Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855). 

Όλοι ενδιαφερόμαστε για τη γνώμη των άλλων και όλους μάς αγχώνει και μας στενοχωρεί μια αρνητική κριτική. Ωστόσο, για κάποιους από εμάς, η ένταση αυτού του άγχους είναι τόσο μεγάλη και οι επιπτώσεις του στη ζωή μας τόσο σημαντικές, που δυσκολευόμαστε να το διαχειριστούμε και να ζήσουμε ευτυχισμένοι και ήρεμοι. 

Σε αυτή την περίπτωση, απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να εκφράσουμε την άποψή μας, να ζητήσουμε μια πληροφορία, να πιούμε έναν καφέ με παρέα ή να απορρίψουμε μια πρόταση, γίνονται εξαιρετικά δύσκολες. 

Το αποτέλεσμα είναι να τις αποφεύγουμε και να προτιμούμε με θλίψη και απογοήτευση την ασφάλεια του σπιτιού και των οικείων μας ή να τις υπομένουμε με άγχος, φόβο και τη σκέψη μας σε πλήθος καταστροφικών σεναρίων. 

Μπορούμε να αλλάξουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις;  

Ασφαλώς! Αρκεί να κατανοήσουμε καλύτερα το κοινωνικό μας άγχος, να μάθουμε την κατάλληλη στρατηγική και να την εφαρμόσουμε. 

Το βιβλίο της Δρ. Πασχαλιάς Μ. Μυτσκίδου -ένα εξαιρετικό βιβλίο ψυχολογίας από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη- που κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτελεί πανάκεια ούτε προτείνεται ως η απόλυτη γνώση. Βασίζεται ωστόσο σε μια επιστημονική, μακρόχρονη και εμπειρικά τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση και πρακτική και επιδιώκει να αποτελέσει ένα εργαλείο ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και αυτοβοήθειας. 

* Η Δρ. Πασχαλιά Μ. Μυτσκίδου ειδικεύτηκε στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μέλος του European Associaton for Behavioural and Cognitive Therapies, της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς και του Ινστιτούτου  Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, των Κλάδων Κλινικής και Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας καιιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. Συνεργάζεται με τη Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του ΚΨΥ, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.

Επικοινωνία
​ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ 
Κεντρική διάθεση/Βιβλιοπωλείο:
Σόλωνος 116, 106 81 Αθήνα
Τηλ.: 210 3833434
Fax: 210 3832294
Διαχείριση ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου
[email protected]