Ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει κάποια λοίμωξη. Πειράματα σε μύγες έδειξαν ότι ένας καλός ύπνος μπορεί να σώσει ακόμη και ζωές, σε περιπτώσεις λοίμωξης.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια βρήκαν ότι στις δροσόφιλες ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημας επιταχύνοντας την ανάρρωση έπειτα από λοίμωξη. 

«Είναι μια ενστικτώδης απόκριση το να κοιμόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι» λέει η δρ Τζούλι Γουίλιαμς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Οι μελέτες μάς παρέχουν νέα στοιχεία σχετικά με την άμεση λειτουργική επίδραση του ύπνου στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού», είπε. «Σε πολλές μελέτες η έλλειψη ύπνου έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο προκειμένου να κατανοήσουν οι ειδικοί το πώς ο ύπνος συμβάλλει στην ανάρρωση του οργανισμού. Ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν ελάχιστα πειραματικά στοιχεία τα οποία ενίσχυαν την άποψη ότι ο πιο πολύς ύπνος βοηθά στην ανάρρωση. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα μοντέλο δροσόφιλας για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα». 

Η δρ Γουίλιαμς, ερευνήτρια στο Κέντρο για τον Υπνο και τη Νευροβιολογία των Κιρκαδικών Ρυθμών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Τζου-Χσινγκ Κούο διεξήγαγαν δύο μελέτες προκειμένου να εξετάσουν άμεσα την επίδραση του ύπνου στην ανάρρωση του οργανισμού και στην επιβίωση έπειτα από λοίμωξη. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Sleep». 

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τη δραστηριότητα ενός παράγοντα του μονοπατιού ΝFkB ο οποίος ονομάζεται Relish και είναι απαραίτητος για τη μάχη ενάντια στις λοιμώξεις. Οι μύγες χωρίς το γονίδιο Relish δεν έχουν ανάγκη για ύπνο και υποκύπτουν γρήγορα στη λοίμωξη. Όταν όμως αυτές οι γενετικώς τροποποιημένες δροσόφιλες στερήθηκαν τον ύπνο πριν από τη λοίμωξη, εμφάνισαν αύξηση των ωρών ύπνου αλλά και των ποσοστών επιβίωσης μετά τη λοίμωξη.«Ολα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι ο ύπνος μετά τη λοίμωξη βοηθά στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης» τονίζει η δρ Γουίλιαμς. 

 

TAGS