Το πλύσιμο των χεριών μετά την επίσκεψη στο μπάνιο μπορεί να είναι κοινή πρακτική ώστε να μην εξαπλώνονται τα μικρόβια, αλλά λίγες γυναίκες πλένουν τα χέρια τους μετά το ψάξιμο στην τσάντα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει έρευνα της εταιρείας Initial Washroom Hygiene, ενδεχομένως θα πρέπει.

Ερευνητές της εταιρείας εξέτασαν τσάντες για να ανακαλύψουν τα πιο βρώμικα σημεία.  Το 20% των τσαντών που ελέγχθηκαν είχαν επίπεδα βακτηρίων-σχετική μόλυνση που δυνητικά θα μπορούσε να επιμολύνει άλλες επιφάνειες και περιείχαν περισσότερα μικρόβια από τη μέση λεκάνη τουαλέτας.

Παρ’ όλο που η Dr. Sorana Segal-Maurer, του New York Hospital-Queens, τόνισε ότι δεν είναι πολύ πιθανό κάποιος να αρρωστήσει από την τσάντα του οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να σταματούν την εξάπλωση των μικροβίων.

Ούτε τα πράγματα που βρίσκονταν μέσα στην τσάντα είχαν καλή εικόνα. Η έρευνα έδειξε ότι κρέμες προσώπου ή χεριών φιλοξενούσαν τα περισσότερα βακτήρια, με επόμενα τα κραγιόν και τη μάσκαρα.

Ένα αντικείμενο που μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια στην τσάντα δεν είναι άλλο από το κινητό τηλέφωνο. Δεν το αφήνουμε. Μερικοί το παίρνουν και στο μπάνιο, που δεν είναι καλή ιδέα, υπογράμμισε η Segal-Maurer. Πρέπει να το σκουπίζετε.

Οι δερμάτινες τσάντες ήταν περισσότερο πιθανό να περιέχουν τα περισσότερα βακτήρια επειδή το σπογγώδες υλικό αποτελεί πρόσφορο έδαφος, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Peter Barratt, τεχνικός διευθυντής της Initial Hygiene, δήλωσε ότι οι τσάντες έρχονται τακτικά σε επαφή με τα χέρια μας και πολλές επιφάνειες, επομένως ο κίνδυνος μεταφοράς διαφόρων μικροβίων σε αυτές είναι πολύ υψηλός, ιδιαίτερα καθώς οι τσάντες σπάνια καθαρίζονται.

Όταν τα συγκεκριμένα μικρόβια βρίσκονται στην τσάντα μπορεί εύκολα να μεταφερθούν με τα χέρια σε άλλες επιφάνειες. Τακτική υγιεινή των χεριών είναι αναγκαία για να εμποδιστεί η παρουσία των βακτηρίων αρχικά, και σχολαστικός καθαρισμός τσαντών συνιστάται για να εμποδιστεί η συσσώρευση της μόλυνσης.