Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Canadian Medical Association όσπρια όπως τα ρεβίθια , τα φασόλια , οι φακές μπορούν να «κρατήσουν» μακριά την «κακή» χοληστερόλη (LDL), υψηλά επίπεδα της οποίας αποτελούν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. 

Στα πλαίσια λοιπόν μιας ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης με σκοπό την αξιολόγηση των επιπτώσεων των τροφίμων αυτών σε σχέση με την μείωση της LDL, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μιας κατά μέσο όρο μερίδας οσπρίων την ημέρα, συσχετίστηκε με μείωση κατά 5% της LDL χοληστερόλης. Επιπλέον φάνηκε ότι οι άνδρες παρουσίαζαν μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις γυναίκες.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί οι άνδρες έχουν συνήθως πιο φτωχή ποιοτικά διατροφή και ταυτόχρονα αυξημένη χοληστερόλη, οπότε υπάρχει και μεγαλύτερη βελτίωση της LDL όταν ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τέλος οι ερευνητές θεωρούν ότι η καθημερινή κατανάλωση των οσπρίων θα μπορούσε να έχει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως η βελτίωση του σωματικού βάρους, η αρτηριακή πίεση και ο έλεγχος της γλυκόζης όπως έχει βρεθεί και από άλλες έρευνες.