Όσοι είναι παθολογικά καχύποπτοι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με όσους εμπιστεύονται τους άλλους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology».

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας με 1.449 εθελοντές, μέσης ηλικίας 71 ετών και τους ζήτησαν να πουν πόσο συμφωνούσαν με προτάσεις όπως «πιστεύω ότι ο κόσμος θα πει ψέματα για να προχωρήσει στη ζωή του», «είσαι πιο ασφαλής όταν δεν εμπιστεύεσαι κανέναν» και «οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν αδικίες για να αποκομίσουν προσωπικό όφελος».

Ανάλογα με τις απαντήσεις που έδωσαν, βαθμολογήθηκαν και χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες: υψηλής (παθολογικής), μέτριας και χαμηλής καχυποψίας.

Εν συνεχεία, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για οκτώ χρόνια, διάστημα κατά το οποίο 46 διαγνώστηκαν με άνοια.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, όσοι είχαν υψηλή καχυποψία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει άνοια σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 164 εθελοντές με την υψηλή καχυποψία οι 14 (ή ποσοστό 8,5%) εκδήλωσαν άνοια, ενώ από τους 212 με την χαμηλή καχυποψία μόνο οι 9 (ή ποσοστό 4,2%) εκδήλωσαν άνοια.

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι απόψεις και η προσωπικότητα ενός ατόμου ασκούν βαθιές επιδράσεις στην υγεία του», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα-Μάιγια Τολπάνεν.

Σε προγενέστερες μελέτες, η παθολογική καχυποψία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εμφράγματος, αλλά είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται και με την άνοια.

TAGS