Η αύξηση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και η εκτεταμένη εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς Gram αρνητικούς μικροοργανισμούς, αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο που έχει προκαλέσει την άμεση ενεργοποίηση των φορέων Δημόσιας Υγείας που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ασθενών σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, στην Ευρώπη συμβαίνουν περισσότερα από τέσσερα εκατομύρια επεισόδια νοσοκομειακών λοιμώξεων κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα 16 εκατομύρια επιπλέον ημέρες νοσηλείας, 37.000 άμεσους θανάτους, και άμεσο κόστος 7 δις ευρώ.

Η διασπορά των πολυανθεκτικών Gram αρνητικών στελεχών στα ελληνικά νοσοκομεία είναι μία πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι οι ιατροί που καλούνται να θεραπεύσουν λοιμώξεις από παθογόνα στελέχη ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μικροβιακή Αντοχή – 7 Απριλίου 2011, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής». Η ημερίδα θα γίνει στο Νέο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στις 7 Απριλίου 2011.