Τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα μέσα στο σώμα της γυναίκας, συνεργαζόμενα και κάνοντας ελιγμούς για να φτάσουν έως το ωάριο, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Υιοθετώντας τεχνικές σαν κι αυτές που χρησιμοποιούν οι... σολωμοί όταν έρχεται η εποχή της ωοτοκίας, τα σπερματοζωάρια δεν κολυμπούν σε ευθεία γραμμή αλλά επιλέγουν τα σημεία όπου το ρεύμα είναι πιο αργό, γράφουν στην επιθεώρηση «eLife».

Αν και εκατομμύρια σπερματοζωάρια απελευθερώνονται από τον άντρα σε κάθε εκσπερμάτωση, ελάχιστα ολοκληρώνουν το ταξίδι προς την σάλπιγγα της γυναίκας όπου βρίσκεται το ωάριο.

Για να το επιτύχουν αυτό, όχι μόνο πρέπει να κολυμπούν προς την σωστή κατεύθυνση και να καλύψουν απόσταση 1.000 φορές μεγαλύτερη από το δικό τους μήκος, αλλά και να αντέξουν την έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες και ρεύματα.

Ωστόσο παρέμεναν άγνωστες έως τώρα οι τεχνικές που μετέρχονται για να τα καταφέρουν. Την απάντηση θέλησαν να βρουν επιστήμονες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το περίφημο ΜΙΤ), οι οποίοι αναρωτήθηκαν μήπως κάνουν ό,τι και οι σολωμοί.

«Θέλαμε να μάθουμε ποιοι ακριβώς μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για την πλοήγησή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιερν Ντάνκελ, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ. «Οι σολωμοί κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα και αναρωτηθήκαμε εάν κάνουν το ίδιο και τα σπερματοζωάρια των ανθρώπων, αφού και αυτά πρέπει να κινηθούν αντίθετα από την βαρύτητα».

Επειδή το να παρατηρήσουν τον τρόπο κολύμβησης μέσα στο σώμα μιας γυναίκας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν δαίδαλο τεχνητών μικροσωλήνων, με διάφορα μεγέθη και σχήματα, στους οποίους ενάλλασσαν διάφορα ρεύματα, και τοποθέτησαν ανθρώπινα σπερματοζωάρια για να δουν τι θα κάνουν.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως σε συγκεκριμένες ταχύτητες ρεύματος τα σπερματοζωάρια κινούνταν πολύ αποτελεσματικά προς τα πάνω και μάλιστα επί αρκετά λεπτά.

Επιπλέον, δεν κολυμπούσαν ευθεία, αλλά με μία ελικοειδή κίνηση κατά μήκος των τοιχωμάτων των μικροσωλήνων, αποφεύγοντας επίμονα το κέντρο τους όπου η ταχύτητα των ρευμάτων εκ των πραγμάτων ήταν μεγαλύτερη.

Το πιο σημαντικό, όμως, εύρημα ήταν ότι τα σπερματοζωάρια δεν κολυμπούσαν ανταγωνιστικά το ένα με το άλλο για να φτάσουν τα καλύτερα πρώτα στον προορισμό τους, όπως πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί.

Αντιθέτως κολυμπούσαν όλα μαζί, πιθανώς για να δημιουργούν μεγαλύτερη αντίσταση στα ρεύματα και να κολυμπούν ταχύτερα, έγραψαν οι ερευνητές.