Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας και θρόμβωσης στις αρτηρίες των πνευμόνων, ιδίως στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.

Αντιθέτως, η συσχέτισή της με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό δεν είναι τόσο ξεκάθαρη λένε οι ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες έως σήμερα κλινικές μελέτες για το όλο θέμα.

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανέλυσαν όλα τα καρδιαγγειακά συμβάματα που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλλίας την περίοδο 2003-2009 και τα συνέκριναν με τα επίσημα κρατικά στοιχεία για την ρύπανση στις περιοχές και την ημέρα που συνέβησαν.

Στην ανάλυση συμπεριελήφθησαν περισσότερα από 400.000 εμφράγματα, πάνω από 2 εκατομμύρια διακομιδές στο νοσοκομείο για καρδιαγγειακούς λόγους και πάνω από 600.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια (συμπεριλαμβανομένων εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, πνευμονικών εμβολών κ.ά.).

Έτσι ανακάλυψαν ότι η βραχυπρόθεσμη (ημερήσια) ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετιζόταν ισχυρότερα με την συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, την κολπική μαρμαρυγή, και τις θρομβώσεις στους πνεύμονες, ιδίως στις γυναίκες και στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι σε όλο τον κόσμο επτά εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2012 εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα εντός και εκτός σπιτιών και χώρων εργασίας.