Το κόκκινο κρέας ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Το κόκκινο κρέας ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Χάσμα απόψεων μεταξύ των επιστημόνων δημιούργησε έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Φάρβιντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», ανέφεραν ότι αν μία γυναίκα αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ένα συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν επί αρκετά χρόνια στοιχεία για περίπου 89.000 γυναίκες ηλικίας 24 έως 43 ετών, από τις οποίες σχεδόν 3.000 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με μια αύξηση 22% κατά μέσο όρο του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, με κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος να αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο.

Όμως ουκ ολίγοι βρετανοί ειδικοί αντέτειναν πως άλλες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μόνο με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και στα δύο φύλα.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τιμ Κέι επεσήμανε πως η αμερικανική μελέτη δεν διαπίστωσε παρά μία «ασθενή» μόνο σχέση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού, «η οποία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία δεν έχει διαπιστωθεί σαφής συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο». «Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ον κίνδυνο καρίνου του μαστού διατηρώντας σε υγιή επίπεδα το βάρος τους, πίνοντας λιγότερο αλκοόλ και κάνοντας σωματική άσκηση - ενώ είναι κακή ιδέα να μειώσουν το κόκκινο κρέας, που συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου, τρώγοντας περισσότερο λευκό κρέας, όσπρια ή ψάρι», πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ, διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επεσήμανε και αυτή ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μικρή ή καθόλου επίπτωση στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, συνεπώς τα αποτελέσματα από μία μόνο έρευνα (σ.σ. την αμερικανική) δεν μπορούν να αξιολογηθούν μεμονωμένα».

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου Πολ Φάροου του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνει η αμερικανική μελέτη, είναι μια πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου και πρόσθεσε ότι το να υπάρχει μια συσχέτιση, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη πως το ένα πράγμα (κόκκινο κρέας) αποτελεί την αιτία για το άλλο (καρκίνο του μαστού).

Από την άλλη, οι Αμερικανοί ερευνητές αντέτειναν ότι οι παλαιότερες έρευνες στο θέμα είχαν εστιάσει την προσοχή τους στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά την μέση ή τρίτη ηλικία και όχι στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Εξάλλου, μια ξεχωριστή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μεγάλο αριθμό από ελιές στο δέρμα τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο