Δύο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες, αθλητισμός και υγεία, ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Κιλκίς από τις 13 έως τις 16 Απριλίου για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο «Στόχος», το ελληνικό παράρτημα της «Μόδας κατά του καρκίνου του μαστού» σε συνεργασία με το Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας διοργανώνουν αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε Ελληνίδες πρώην μπασκετμπολίστριες στο ΔΑΚ Κιλκίς (χωρητικότητας 1000 θεατών) στις 16 Απριλίου (18:00), στο περιθώριο της εβδομάδας ενημέρωσης που διοργανώνεται στην πόλης της κεντρικής Μακεδονίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Πρόληψη σημαίνει έγκαιρη διάγνωση. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε. Να κινητοποιηθούν οι πάντες. Από το Δήμο που μετέχει ενεργά μέχρι και τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Προσπαθούμε να παντρέψουμε τον αθλητισμό με την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας. Δεν είναι τυχαία βέβαια και η επιλογή ενός αγώνα γυναικών,» εξήγησε ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα Διατροφής και Άθλησης, Κώστας Παταβούκας, με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να είναι αρωγός στη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Η επικεφαλής του «Στόχου» Μαριλένα Στρατοπούλου επισήμανε: «Στις 15 πόλεις που έχουμε επισκεφτεί μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί 6 χιλιάδες γυναίκες. Οι έρευνες μας λένε ότι οι γυναίκες στην πατρίδα μας διστάζουν και φοβούνται. Φοβούνται τον θάνατο. Όλοι τον φοβόμαστε. Όταν τους έχεις φέρει το γιατρό στα... πόδια τους, τις εξυπηρετείς. Έρχονται πολλές γυναίκες που έχουν ήδη εντοπίσει κάποιο όγκο, αλλά φοβούνται να πάνε στο γιατρό. Εμείς τους μιλάμε για τη μηνιαία αυτοεξέταση (ψηλάφηση) που επιβάλλεται να κάνουμε όλες από μόνες μας».

«Τα κορίτσια της βόρειας Ελλάδας θα αγωνιστούν ενάντια στα κορίτσια της Νότιας Ελλάδας,» εξήγησε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Σάκης Τζελάλης εκπροσωπώντας το Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας. Προπονητές στην ομάδα της Νότιας Ελλάδας θα είναι οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Παταβούκας και Σάκης Τζαλαλής. Οι Χρήστος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μπαλογιάννης και Μπάνε Πρέλεβιτς θα απαρτίζουν το τεχνικό τιμ της ομάδας του Βορρά.

Παρούσα στην προπόνηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, η οποία υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να δώσει το παρόν και στο Κιλκίς. Χορηγός της εκστρατείας είναι ο ΟΠΑΠ και άλλοι σημαντικοί φορείς της περιοχής. Στο ημίχρονο του αγώνα, θα υπάρχει χρώμα φολκλόρ, καθώς υπό τον ήχο ποντιακής λύρας, ένα παραδοσιακό γκρουπ θα παρουσιάσει χορευτικά προγράμματα.

Ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα Διατροφής και Άθλησης, Κώστας Παταβούκας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσπαθώντας να συμμετέχει σε μια σειρά από δράσεις για σημαντικά ζητήματα δίνει την αιγίδα του σε μια προσπάθεια που κάνει η εκστρατεία «μόδας κατά του καρκίνου του μαστού» σε συνεργασία με το σύλλογο βετεράνων στο Κιλκίς». Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Κώστας Παταβούκας έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία που αφορούν στη μάστιγα του καρκίνου του μαστού, ασθένεια που προσβάλει στην πλειοψηφία τις γυναίκες: «Μία στις εννέα γυναίκες θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή. Ο "Στόχος" έχει αναπτύξει ένα σημαντικό έργο στην εκστρατεία κατά του καρκίνου μαστού. Για μας είναι πολύ σημαντική η προσπάθειά τους και θεωρούμε καθήκον μας να τις στηρίξουμε. Δεν έχει ξαναγίνει στη συγκεκριμένη πόλη εβδομάδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ως κορύφωση η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει έναν αγώνα μπάσκετ με βετεράνους γυναίκες μπασκετμπολίστριες που συμμετέχουν στην καμπάνια ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα. Προσπαθούμε να παντρέψουμε τον αθλητισμό με αυτή την εβδομάδα πρόληψης. Θα αναπτύξουμε μια σειρά τέτοιες δράσεις που θα έχουν αυτόν τον στόχο. Σκοπός μας είναι να πάμε στην περιφέρεια και να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων».

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Παγκρατίου, Σάκης Τζαλαλής αναφέρθηκε αρχικά στους στόχους του συλλόγου: «Πριν δύο χρόνια ιδρύσαμε τον σύλλογο Βετεράνων. Ασθανόμαστε πως έχει έρθει η ώρα να ανταποδώσουμε όσα έχουμε πάρει. Στις 20 Φεβρουαρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας που μας τίμησε και τον ευχαριστούμε οργανώσαμε στα Γιάννενα αγώνα με τους παλαίμαχους της Μπαρτσελόνα. Πρέπει και οι βετεράνοι μπασκετμπολίστριες να είναι παρούσες παρούσες. Κι αυτές έχουν πάρει κι έχουν δώσει πολλά και μπορούν να δώσουν ακόμη περισσότερα. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε αρωγό τον υπουργό Υγείας». Ο Σάκης Τζαλαλής εξήγησε πως αποφασίστηκε να συνεργαστεί ο Σύλλογος Βετεράνων με τον «Στόχο» για αυτό το σημαντικό σκοπό. «Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε με την κυρία Βάσω Στασινού που είναι αντιπρόεδρος στο “Στόχο” και με ενημέρωσε για τη “Μόδα κατά του καρκίνου του μαστού”. Στη συνέχεια βρήκα την κυρία Χατζηορίδου. Κάναμε μια επίσκεψη στο Κιλκίς πριν τρεις ημέρες. Ο Δήμαρχος της πόλης μας δέχτηκε με χαρά. Στο περιθώριο του αγώνα θα τιμήσουμε την Κατερίνα Παναγοπούλου, την πρόεδρο του αθλητικού σωματείου “Καλλιπάτειρα” που όμως μαθαίνουμε βοηθά όλο τον κόσμο και το Υπουργείο Υγείας. Εμείς θα είμαστε δίπλα της».

Η επικεφαλής του «Στόχου», Μαριλένα Στρατοπούλου έδωσε λεπτομέρειες για το έργο που επιτελούν εθελοντικά εδώ και δέκα χρόνια στην Ελλάδα. «Η Μόδα κατά του καρκίνου του στήθους αποτελεί εκστρατεία που δραστηριοποιείται επί δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε για την πρόληψη, αφού η συγκεκριμένη ασθένεια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει 1 εκατ. ευρώ από μπλουζάκια (παγκοσμίως γνωστά) και όλα τα λεφτά γίνονται συγκεκριμένα πρότζεκτ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τα τελευταία χρόνια επισκεπτόμαστε πόλεις της Ελλάδας, όπου στήνουμε περίπτερα όπως τα αποκαλούμε και καλούμε τις γυναίκες να εξεταστούν από χειρουργούς ογκολόγους. Στις 15 πόλεις που έχουμε επισκεφτεί μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί 6 χιλιάδες γυναίκες. Οι έρευνες μας λένε ότι οι γυναίκες στην πατρίδα μας διστάζουν και φοβούνται. Είναι σημαντικό να έχουμε νέους και υγιείς ανθρώπους -όπως τώρα από το χώρο του αθλητισμού- να μιλούν για την πρόληψη. Μόνο το 5% των γυναικών που λαμβάνουν διάγνωση της ασθένεια τη βρίσκουν σε πρώιμο στάδιο. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ίαση. Η άθληση είναι ένα από τα μέσα που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και βέβαια του καρκίνου. Στο Κιλκίς, νέα κορίτσια θα μιλήσουν και θα στείλουν το μήνυμα της πρόληψης».

Η Μαριλένα Στρατοπούλου κατέληξε: «Δηλώνουμε την παρουσία μας σε αυτή την πολύ σπουδαία ενέργεια του “Στόχου” κατά του καρκίνου του μαστού. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η ζωή μας ανήκει και να πολεμάμε για το καλύτερο».

Ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα Διατροφής και Άθλησης, Κώστας Παταβούκας, αναφέρθηκε και στο Πρωτόκολο που αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών: «Το Πρωτόκολο θα έχει τρεις άξονες: Δια βίου άσκηση, Διατροφή και Κανόνες Υγιεινής. Ο στόχος είναι να διαμορφώσει νέα κουλτούρα, πεδίο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».