Τι συμβαίνει με τον υδράργυρο στα ψάρια

Τι συμβαίνει με τον υδράργυρο στα ψάρια

Τα ψάρια είναι μια τροφή με ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία και σύμφωνα με την Μεσογειακή διατροφή πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, η φυσική τους επιμόλυνση με βαρέα μέταλλα, έχουν οδηγήσει εκτός των άλλων την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) στο να εκδώσουν οδηγίες σε σχέση με την κατανάλωση τους, ανάλογα με τα ποσοστά υδραργύρου που περιέχουν ορισμένα από αυτά.

Αναφέρουν ότι τα ψάρια τα οποία είναι υψηλά σε υδράργυρο πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες από τις εγκύους , από τις θηλάζουσες και από τα παιδιά. Για χρόνια, αρκετές γυναίκες είχαν περιορίσει την κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη ή στα παιδιά τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το neadiatrofis.gr, κάτι τέτοιο έχει φανεί ότι περιορίζει την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την υγεία. Για τις γυναίκες που είναι έγκυες δίδεται η συμβουλή της κατανάλωσης 2 μερίδων την εβδομάδα από ποικιλία ψαριών που είναι χαμηλά σε υδράργυρο έτσι ώστε να αναπτυχθεί το έμβρυο σωστά. Προτιμώνται μικρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η μαρίδα κ.α., ενώ καλό είναι να αποφεύγονται για ευαίσθητες ομάδες μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος και ο σολομός.  

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο