Επανάσταση στη μεταμόσχευση οργάνων αναμένεται να φέρει μία νέα τεχνική η οποία μάλιστα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα

Ειδικότερα Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο να διατηρούν υγιή τα προς μεταμόσχευση όργανα έως και τέσσερις ημέρες μετά την αφαίρεσή τους, τριπλασιάζοντας – ακόμα και τετραπλασιάζοντας- το χρόνο διατήρησής τους σε καλή κατάσταση. 

Η νέα μέθοδος ονομάζεται «υπερ-ψύξη» και εφόσον περάσει τα τελικά τεστ αναμένεται να γεννήσει ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη  που περιμένουν εναγωνίως μια μεταμόσχευση οργάνου, καθώς η όλη διαδικασία δεν θα είναι πια τόσο βιαστική όπως κατ’ ανάγκη συμβαίνει τώρα.

Ταυτόχρονα θα δίδεται η δυνατότητα για ευκολότερη αεροπορική μεταφορά τους, ακόμη και με διηπειρωτικά ταξίδια, ενώ θα επιτρέπει και το καλύτερο ταίριασμα του δότη με τον οργανισμό του λήπτη περιορίζοντας τον κίνδυνο να απορριφθεί η μεταμόσχευση εν καιρό από τον οργανισμό.

Προς το παρόν η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί σε πειραματόζωα – κυρίως ποντίκια- και οι ερευνητές αισιοδοξούν πως  μετά τα  πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα και τελικά σε ανθρώπους η εφεύρεση τους θα έχει ευρεία χρήση.