Μια νέα μέθοδος που περιορίζει τον χρόνο νοσηλείας και αποκατάστασης ασθενών με αρθρίτιδα εφαρμόζουν Έλληνες γιατροί.

Πρόκειται για αρθροπλαστική αντιμετώπιση της ασθένεας με τη χρήση βλαστικών κυττάρων μυελού.

Οι νέες τεχνικές παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»

Ο διευθυντής Παναγιώτης Μυστίδης και το ιατρικό επιτελείο του Α΄Ορθοπαιδικού Τμήματος του νοσοκομείου, τους αναπληρωτές διευθυντές, Κώστα Σαρόπουλο και Γεώργιο Τζαγκαράκη, και τον επιμελητή Χρήστο Θανασά, χαρακτήρισαν τη χρήση βλαστικών κυττάρων ως την «καλύτερη δυνατή πρόληψη» για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αρχικών σταδίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυστίδης, ο μυελός των οστών περιέχει κύτταρα που λέγονται «μεσεγχυματικά». Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε κύτταρα του αρθρικού χόνδρου (δηλαδή της αρθρικής επιφάνειας), συμβάλλοντας στην επούλωση της βλάβης. Λαμβάνονται από το οστό της λεκάνης με τοπική αναισθησία και μετά απομονώνονται, συμπυκνώνονται και τοποθετούνται, άμεσα, με μία απλή ένεση στην πάσχουσα περιοχή.

Η μέθοδος αυτή περιορίζει τον απαιτούμενο χρόνο νοσηλείας από επτά σε μία με δύο ημέρες.

Επίσης, στο Ιατρείο Βιοθεραπειών του νοσοκομείου εφαρμόζεται η θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma), δηλαδή, «αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες». Η διαδικασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται από τον ασθενή μία μικρή ποσότητα αίματος, όπως σε μία συνηθισμένη αιμοληψία. Μετά από λίγα λεπτά οι αυξητικοί παράγοντες έχουν απομονωθεί και συμπυκνωθεί από το αίμα του. Κατόπιν τοποθετούνται υπό τοπική αναισθησία, με μία απλή ένεση, στη περιοχή της βλάβης. Και στους δύο τύπους θεραπειών δεν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες, ενώ η θεραπεία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται μόλις σε μία επίσκεψη του ασθενή, χωρίς ανάγκη νοσηλείας.