Ένα σημαντικό βήμα που δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια άτομα που έχασαν την όραση τους λόγω τραυμάτων ή εγκαυμάτων έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ τους και μία ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια

Για πρώτη φορά λοιπόν κατάφεραν να αναγεννήσουν ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα ματιού.

Η ομάδα κατάφερε να μεταμοσχεύσει ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε τυφλά ποντίκια, και δημιούργησαν πλήρως λειτουργικούς κερατοειδείς χιτώνες που βελτίωσαν την όραση του. 

Πρακτικά οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τα βλαστικά κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν και να ανανεώνουν κάθε λίγες εβδομάδες τον κερατοειδή χιτώνα.

Για να καταλάβει κάποιος τη χρησιμότητα των κυττάρων αυτών αρκεί να πούμε πως δίχως αυτά ο κερατοειδής (η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει την κόρη του ματιού) θα θόλωνε και η όρασή μας θα μειωνόταν. 

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως η νέα μέθοδος θα δώσει κάποια ημέρα τη δυνατότητα αποκατάστασης της όρασης σε άτομα που την έχασαν  λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Θεραπευτηρίου Οφθαλμών και Ώτων της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

TAGS