Παταγώδη αποτυχία είχε το 99% των μελετών με πειραματικά φάρμακα που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το ποσοστό αυτό πρέπει να δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, καθώς είναι υψηλότερο απ’ ό,τι με οποιαδήποτε άλλη νόσο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, λένε οι ειδικοί.

Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Alzheimer's Research & Therapy», πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Τζέφρι Κάμινγκς, διευθυντή του Κέντρου Υγείας του Εγκεφάλου Lou Ruvo της Cleveland Clinic, στο Λας Βέγκας.

Οι ερευνητές αναζήτησαν την έκβαση όλων των δημοσιευμένων μελετών με πειραματικά φάρμακα για τη θεραπεία, την πρόληψη ή την βελτίωση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ.

Έτσι διαπίστωσαν σύμφωνα με tanea.gr, πως απ’ όσες διεξήχθησαν μεταξύ 2002 και 2012, το 99,6% είχε αποτύχει ή είχε διακοπεί πρόωρα λόγω φτωχών αποτελεσμάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό στις έρευνες για νέα φάρμακα για τον καρκίνο είναι 81%.

Το υψηλό ποσοστό αποτυχίας των μελετών για το Αλτσχάιμερ «είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό» δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των πασχόντων από τη νόσο και της επιτακτικής ανάγκης για εξεύρεση νέων, πιο αποτελεσματικών θεραπειών, σχολίασε ο δρ Σάιμον Ρίντλεϋ, εκπρόσωπος του οργανισμού Alzheimer’s Research UK.