Σε... ενδοευρωπαϊκό επιστημονικό εμφύλιο εξελίσσεται η υλοποίηση του προγράμματος «Προγράμματος Ανθρωπίνου Εγκεφάλου» (Human Brain Project).

Πρόκειται για ένα υπεφιλόδοξος πρόγραμμα για την υλοποίηση του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία και που σκοπεύει να φωτίσει τα μυστικά του εγκεφάλου.

Παρότι με την αναγγελία του πριν από ένα χρόνο το σχέδιο χαιρετίστηκε από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο τον ενθουσιασμό αυτό δεν φαίνεται να τον συμμερίζονται όλοι. Ομάδα νευροεπιστημόνων από την Ευρώπη κάνει δεύτερες σκέψεις, απειλεί με μποϊκοτάζ, και έστειλε μία ανοιχτή επιστολή όπου εκφράζει του προβληματισμούς της. 

Σύμφωνα με τα περιοδικά Science και Nature, οι 213 υπογράφοντες φοβούνται ότι τελικά το πρόγραμμα θα γυρίσει μπούμερανγκ, οδηγώντας σε σπατάλη τεράστιων δημοσίων κονδυλίων, χωρίς άμεσο πρακτικό αντίκρυσμα, πράγμα που μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα τη φήμη της νευροεπιστήμης.

Στην επιστολή τους προς την Κομισιόν ζητούν, να διατεθούν λιγότερα χρήματα προς το Πρόγραμμα (που αποσκοπεί στην πλήρη προσομοίωση για πρώτη φορά του ανθρωπίνου εγκεφάλου σε υπερυπολογιστή), έτσι ώστε να μείνουν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν και άλλα λιγότερο προβεβλημένα, αλλά πιο άμεσα ωφέλιμα ερευνητικά προγράμματα.

Η επιστολή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του νευροεπιστήμονα Χένρι Μάρκραμ, καθηγητή του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EFPL) και συντονιστή του προγράμματος.

Ο Μάρκραμ τόνισε πως οι επικριτές δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος και τη φύση του εγχειρήματος. 

Όπως είπε, το διεθνές Πρόγραμμα (που αποτελεί μετεξέλιξη ενός προηγούμενου μικρότερου καθαρά ελβετικού προγράμματος, του «Blue Βrain») θα εμπλέξει περίπου 100.000 νευροεπιστήμονες από όλο τον κόσμο, με τρόπο ανάλογο αυτόν του CERN στη σωματιδιακή φυσική. 

Πρόσθεσε ότι τελικά οι συνάδελφοί του που νιώθουν πως απειλούνται με έλλειψη κονδυλίων, στην πραγματικότητα μπορεί να ωφεληθούν, ακόμη και αν δεν εμπλακούν άμεσα.