Η αρχαία πεποίθηση πως η πανσέληνος επηρεάζει τους ανθρώπους φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε! 

Ο λόγος για μία σουηδική έρευνα η οποία έδειξε πως τις νύχτες με γεμάτο φεγγάρι οι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 25 λεπτά λιγότερο, και μάλιστα αυτοί που φαίνεται να αναστατώνονται περισσότερο είναι οι άνδρες. 

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, η φάση της Σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο και όταν υπάρχει πανσέληνος οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν περισσότερο από άλλα βράδια με αποτέλεσμα να κοιμούνται 25 λεπτά λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Σημειώνεται μάλιστα πως η μελέτη των σουηδών επιστημόνων πραγματοποιήθηκε σε έναν κλειστό εργαστηριακό χώρο χωρίς παράθυρα, συνεπώς για τον λιγότερο ύπνο δεν μπορεί να ευθύνεται το αυξημένο φως στο περιβάλλον λόγω της πανσελήνου.

Όπως είπε ένας εκ των ερευνητών, «πρέπει το ενσωματωμένο βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδιανό ρυθμό. Προς το παρόν, πάντως, αυτό είναι μια υπόθεση, που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».

Η επιρροή της πανσελήνου αποδίδεται στο ότι κατά τη διάρκειά της ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα και η επίδραση είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Μάικλ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology» και μελέτησαν στο εργαστήριο 47 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.