Εντυπωσιακά μικρότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν αλλεργίες εμφανίζουν τα παιδιά που ζουν σε αγροκτήματα με ζώα που παράγουν γάλα, σε σχέση με άλλα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο, αλλά όχι κοντά σε ζώα.

Αυτό δείχνει μία σουηδική έρευνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άννα Κάριν Λούντελ να σημειώνει πως «η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα κύτταρα-βήτα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών».

Τα παιδιά με αλλεργίες στην ηλικία των 18 έως 36 μηνών έχουν υψηλότερο ποσοστό ανώριμων κυττάρων-βήτα στο αίμα τους κατά τη γέννησή τους και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αλλεργίες, ενώ η Λούντελ δήλωσε πως «πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο».

Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Immunology, και παρακολούθησαν παιδιά έως την ηλικία των τριών ετών για να εξετάσουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργιών.