Περπατώντας κάποιος στους χώρους του κέντρου διάδοσης επιστημών "Νόησις" στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες εγκαινιάστηκε η έκθεση των 21 καινοτόμων οδηγών, που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Απριλίου, βλέπει μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που καινοτομεί. Ο κατάλογος των εντυπωσιακών επιστημονικών ιδεών είναι μακρύς.

Η ELDRUG AE, για παράδειγμα, με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, προτείνει την ελμυελίνη (συνθετικό των λέξεων Ελλάδας και μυελίνη) ως εν δυνάμει θεραπευτικό εμβόλιο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για μια πεπτιδική χημική σύνθεση, που έχει κατοχυρωθεί με παγκόσμιες πατέντες, είναι δραστική σε πειραματόζωα και, μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, θα μπορεί πιθανότατα να "ξεκλειδώσει" τις ξένες αγορές, με προοπτικές παγκόσμιας κυκλοφορίας!

Η ελμυελίνη της ELDRUG σχεδιάστηκε ως ανοσοθεραπευτικό εμβόλιο και διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τις κυκλοφορούσες ιντερφερόνες (Avonex, Rebif, Betaspheron) και το Glaticamer της Teva (Iσραήλ), που αποφέρουν στις χώρες παραγωγής τους έσοδα 10 δισ. ευρώ ετησίως! Στόχος του έργου (εκπρόσωπος ερευνητικής ομάδας: Ιωάννης Ματσούκας) είναι η -για πρώτη φορά διεθνώς- κλινική δοκιμή και ανάπτυξη ανοσοθεραπευτικού εμβολίου στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι καλές ιδέες υπάρχουν. Θα καταφέρουν, όμως, να υπερπηδήσουν τον σκόπελο της ελλιπούς χρηματοδότησης της καινοτομίας στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, Διονύση Νικολάου, οι τέσσερις καλύτερες προτάσεις από τις 21 (δύο στην εφαρμοσμένη έρευνα και δύο στην καινοτομία) θα βραβευτούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού με χρηματικά έπαθλα, ενώ η Eurobank εξέφρασε -όπως είπε- τη βούληση να τις υποστηρίξει δυναμικά. Μάλιστα, οι επικρατέστερες ιδέες θα "δεθούν" σε επιχειρηματικό οδηγό, ο οποίος θα κυκλοφορήσει εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας, ώστε να αφυπνιστεί γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Πάτρα (Πολυχώρος "Πολιτεία", 9-15 Μαΐου), στο Ηράκλειο Κρήτης (Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, 31 Μαΐου-5 Ιουνίου) και στην Αθήνα ("Ελληνικός Κόσμος", 17-21 Ιουνίου), όπου και η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την πανηγυρική βράβευση των τεσσάρων καλύτερων προτάσεων.