Οι επιστήμονες βρήκαν νέα σημαντικά γενετικά στοιχεία που ενισχύουν την πεποίθησή τους ότι τα γονίδια παίζουν άμεσο ρόλο στην πιθανότητα ενός ανθρώπου να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος, πράγμα που εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί μερικοί μένουν λεπτοί χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, ενώ άλλοι πρέπει να πασχίζουν σκληρά για να μην βάλλουν παραπανίσια κιλά.

Βρετανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ανακαλύφθηκε ένα γονίδιο που φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη και επηρεάζει κάποιον πόσο πεινασμένος νιώθει και, συνεπώς, πόσο τρώει και πόσο λίπος συσσωρεύει στο σώμα του.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Φράνσις Άσκροφτ του Τμήματος Φυσιολογίας και Γενετικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», βασίστηκε σε πειράματα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε προστεθεί το συγκεκριμένο γονίδιο FTO που επηρεάζει την όρεξη και την παχυσαρκία.

Πριν από τρία χρόνια, οι επιστήμονες είχαν βρει ότι παραλλαγές του γονιδίου FTO σχετίζονται με αύξηση 70% στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα όσοι άνθρωποι φέρουν δύο αντίγραφα μιας γενετικής παραλλαγής, να είναι κατά μέσο όρο τρία κιλά παχύτεροι από όσους φέρουν διαφορετικές παραλλαγές του γονιδίου. Όμως, μέχρι τώρα οι γενετιστές δεν ήσαν βέβαιοι αν το γονίδιο απλώς σχετιζόταν με την παχυσαρκία ή όντως την προκαλούσε.