Eπιμέλεια: Ντία Μούλου

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Μάλιστα, την Παρασκευή επικράτησε πανικός στις ελληνικές αρχές, ύστερα από τις φήμες για τη νοσηλεία δύο ατόμων στη χώρα μας με κρούσματα του ιού. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε επρόκειτο απλά για ασθενείς με ελονοσία. Για τον λόγο αυτό, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Μάκη Βορίδη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε να εξεταστούν οι προληπτικές δράσεις για τον αποκλεισμό της εξάπλωσης της ασθένειας στην Ελλάδα.

Έτσι, αποφασίστηκε πως σε κάθε ανάλογη περίπτωση ασθενών που προέρχονται από τις τέσσερις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε) θα τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση και διάγνωση.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στη δυτική Αφρική αυξήθηκε στους 961 στις 6 Αυγούστου, καθώς μέσα σε δύο ημέρες προστέθηκαν άλλα 29 θύματα στον μακρύ κατάλογο. Επίσης, αναφέρθηκαν 68 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.779. 

ΠΟΥ: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοινώνοντας πως οι πιθανές συνέπειες μιας περαιτέρω εξάπλωσης είναι «ιδιαίτερα σοβαρές», δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους.

Παράλληλα, ο Οργανισμός τόνισε πως είναι απαραίτητη μια συντονισμένη διεθνής αντίδραση και συνέστησε σε όλες τις χώρες, όπου έχει εμφανιστεί ο ιός, να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο.

«Η πιθανότητα είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες», δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ διεμήνυσε ότι  ο κίνδυνος η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα να επεκταθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι «εξαιρετικά μικρός». 

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι ο κίνδυνος η επιδημία του Έμπολα να φθάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι εξαιρετικά μικρός. Τόσο διότι μικρός αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι πιθανόν να έχει μολυνθεί, όσο και εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του ιού», είπε ο Μποργκ.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει 8 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τον περιορισμό της επιδημίας, ανεβάζοντας στα 11,9 εκατ. ευρώ τους πόρους που έχει αποδεσμεύσει από την αρχή της χρονιάς για τον περιορισμό της επιδημίας.

Τι είναι ο ιός Έμπολα - Πώς μεταδίδεται

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας. 

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τον Έμπολα. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι ασθενείς απομονώνονται και δέχονται υποστήριξη από νοσηλευτές. 

Συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ δόθηκε και στη δημοσιότητα μια αφίσα που θα τοποθετηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας και αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.