Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που πλήττει περίπου το 2% του πληθυσμού.

Εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια. Οι ψωριασικές βλάβες συνήθως εντοπίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση πορεί να έχει ιδιαίτερα βαθύ και αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενούς. Η προκατάληψη του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη. Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν τη νόσο μεταδοτική και ζητούν από τους ασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια.

Πολλές θεραπείες, η εφαρμογή των οποίων πρέπει να γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μυρίζουν, αφήνουν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και απαιτούν ενασχόληση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο που το 40% των ασθενών δεν συμμορφώνεται με τη θεραπεία με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα μορφή gel, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ημερησίως. Το νέο gel είναι ένας συνδυασμός δύο ουσιών, της καλσιποτριόλης και της βηταμεθαζόνης. Η νέα μορφή είναι ένα άνυδρο gel (oleogel) που προσφέρει μαλακτικές ιδιότητες. Δεν περιέχει αλκοόλ και έτσι δεν ερεθίζει και δεν ξηραίνει το δέρμα. Σε μελέτες που έγιναν φάνηκε ότι οι ασθενείς βρήκαν τη νέα μορφή αισθητικά αποδεκτή, καθώς εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα. Απορροφάται πολύ καλά από το δέρμα χωρίς να αφήνει λιπαρότητα και κατά συνέπεια χωρίς να λεκιάζει τα ρούχα ή τα σεντόνια.

“Είναι σημαντικό να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία στην κατάλληλη μορφή για τον κάθε ασθενή”’, δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής δερματολογίας και πρόεδρος της δερματολογικής εταιρείας κύριος Δημήτρης Ρηγόπουλος. “Το gel αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζει πολύ καλά τα συμπτώματα της νόσου δηλαδή το ερύθημα, την απολέπιση και το πάχος της πλάκας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό για εμάς τους δερματολόγους να βλέπουμε ότι μία θεραπεία είναι εύκολη και ευχάριστη στη χρήση”.

Σύμφωνα με τον κ. Ρηγόπουλο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη θεραπεία της ψωρίασης είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών. “Το θετικό είναι ότι η έρευνα μας δίνει νέα όπλα να αντιμετωπίσουμε την ψωρίαση. Οι ασθενείς μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι για το ότι μπορούν να ζουν καλά με την ψωρίαση”, προσθέτει.