Όταν τα βρέφη καταναλώνουν κάτι που να περιέχει ζάχαρη, αμέσως πριν κάνουν κάποιο εμβόλιο, μειώνεται ο πόνος που βιώνουν και κλαίνε λιγότερο, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Δρ Ντενίς Χάρισον του Νοσοκομείου Παίδων, αναφέρουν ότι τα νεογνά είναι λιγότερο πιθανό να κλάψουν, αν τους δοθούν λίγες σταγόνες κάποιου ζαχαρώδους διαλύματος λίγο πριν τον εμβολιασμό.

Κλινικές δοκιμές με 1.000 εμβολιασμούς σε βρέφη έως 12 μηνών έδειξαν ότι το διάλυμα γλυκόζης μειώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την πιθανότητα κλάματος μετά την ένεση. Εκτός από το διάλυμα γλυκόζης, ανάλογο κατευναστικό αποτέλεσμα έχει και μισό κουταλάκι μίγματος σακχαρόζης και γλυκόζης.

Οι Καναδοί ερευνητές, που συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους στη Βραζιλία και την Αυστραλία, συνιστούν στους γιατρούς να δίνουν στα παιδιά σακχαρόζη ή γλυκόζη πριν και κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών, ώστε η όλη διαδικασία να γίνει λιγότερο οδυνηρή για τα μικρά παιδιά.