Τα πράσα ανήκουν σε μια οικογένεια λαχανικών που ονομάζεται Allium, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια. 

Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι αποτελούν τροφή φάρμακο για την καρδιά μας. 

Το γεγονός αυτό οφείλεται σύμφωνα με το neadiatrofis.gr, στο ότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών, με κυριότερο από όλα την καμφερόλη. Η εν λόγω ουσία, που βρίσκουμε στο πράσο, σχετίζεται με παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στα αγγεία, το οποίο τα βοηθάει να διαστέλλονται και να ξεκουράζονται. 

Παράλληλα, η καμφερόλη εμποδίζει την παραγωγή ενός συστατικού που λέγεται ΑDMA. Το ADMA μπλοκάρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.