Το εργασιακό στρες μπορεί να ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη ακόμα και στους εργαζόμενους δίχως περιττά κιλά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι στρεσάρονται πολύ στη δουλειά τους έχουν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους και άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας (EPI II) του Μονάχου, οι οποίοι παρακολούθησαν επί σχεδόν 13 χρόνια την πορεία της υγείας 5.337 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 29 ετών, οι οποίοι εργάζονταν με πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης. Όμως έως το τέλος, σχεδόν 300 είχαν διαγνωστεί με τη νόσο - και το εργασιακό στρες απεδείχθη καθοριστικός παράγοντας στην εμφάνισή της.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με tanea.gr, ακόμα και οι εθελοντές που είχαν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, εάν η δουλειά τους ήταν πολύ απαιτητική αλλά ασκούσαν μικρό έλεγχο σε αυτήν και δεν είχαν δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων (σ.σ. έτσι όρισαν οι ερευνητές το εργασιακό στρες).

Ο ΔΜΣ είναι δείκτης της παχυσαρκίας. Οι τιμές του από περίπου 19 έως 25 σημαίνουν φυσιολογικό βάρος, 25 με 30 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο και πάνω από 30 σηματοδοτούν την παχυσαρκία, η οποία και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», έδειξε πως σχεδόν ο ένας στους πέντε εργαζομένους βίωνε έντονο εργασιακό στρες.