Ο ήλιος μπορεί και να καθαρίζει. Κυριολεκτικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ηλιακής Χημείας και Φωτοκατάλυσης.

«Με τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης» εξηγεί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Πούλιος, «επιδιώκουμε –και καταφέρνουμε- να καταστρέψουμε τις τοξικές ουσίες, όπου κι αν βρίσκονται.
 
Στο νερό, στον αέρα, στις επιφάνειες των κτιρίων ή των δρόμων. Πρόκειται για μια συγκριτικά νέα μέθοδο που είναι φιλική προς το περιβάλλον, ανήκει δηλαδή στις πράσινες τεχνολογίες, και αξιοποιεί τις ιδιότητες των αδρανών υλικών, όπως το οξείδιο του τιτανίου που περιέχεται σε αντηλιακές κρέμες, και τον ηλιακό φωτισμό για να παράξει οξειδωτικά μόρια με καθαριστικές- απολυμαντικές ιδιότητες. Εκείνα με τη σειρά τους αναλαμβάνουν να καταστρέψουν μια σειρά από τοξικούς ρύπους, κυρίως στην ατμόσφαιρα και το νερό».

Το δυνητικό πρακτικό όφελος από την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου μοιάζει περίπου αυτονόητο – και… τεράστιο. 

Στα τουριστικά ελληνικά νησιά, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης ενός όγκου αστικών λυμάτων με μεγάλες διακυμάνσεις στη διάρκεια του έτους, θα υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθούν μονάδες φωτοκατάλυσης που θα αναλάμβαναν τον καθαρισμό τους.

Αντίστοιχες μικρότερης κλίμακας μονάδες, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, έχουν δημιουργηθεί στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές – στην πλειονότητά τους σε πειραματική ή πιλοτική βάση. 

Στην Κύπρο, παρ’ όλα αυτά, πριν από δύο χρόνια, ένα οινοποιείο προχώρησε με επιτυχία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση της μεθόδου, ενώ σε διάφορες χώρες του κόσμου –και μάλιστα πολύ λιγότερο… ηλιόλουστες από την Ελλάδα- ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων με τον ήλιο είναι αρκετά διαδεδομένος.

 

TAGS