Ένα πειραματικό αντικαρκινικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε από μια διεθνήεπιστημονική ομάδα με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, αφήνει πολλές υποσχέσεις γιατο «φρενάρισμα» της επέκτασης του καρκίνου του προστάτη στα οστά. Πρόκειται γιατο Dovinitib, μία ουσία, η οποία αναστέλλει τον λεγόμενο αυξητικό παράγονταινοβλαστών (FGF), που διευκολύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σινχάι Γουάν του ΑντικαρκινικούΚέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετικήδημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν το νέο φάρμακο σε μια μικρή ομάδα ανδρών καρκινοπαθών.Η θεραπεία μείωσε τις μεταστάσεις στα οστά και βελτίωσε την ποιότητα τωντελευταίων. Επίσης, οι ασθενείς ανέφεραν ότι ένιωθαν πλέον λιγότερο πόνο.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα και κλινική δοκιμή συμμετείχαν ο ογκολόγος Χριστόφορος Λογοθέτης του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίουτου Τέξας (ο οποίος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνώντο 1974 και συνέχισε την μεταπτυχιακή εκπαίδευση και καριέρα του στις ΗΠΑ),καθώς και η παθολόγος - ογκολόγος Ελένη Ευσταθίου, επίκουρος καθηγήτρια τηςΙατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.