Τα χαλασμένα δόντια και τα ταλαιπωρημένα ούλα μπορεί να κρύβουν θανάσιμο κίνδυνο. 

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τα στοματικά προβλήματα υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την καρδιαγγειακή υγεία, εξαιτίας θρομβώσεων που είναι δυνατό να πυροδοτήσουν.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, για τις θρομβώσεις ευθύνεται επί της ουσίας ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που έχει διαπιστωθεί πως διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.

Σύμφωνα με το onmed,gr, συγκεκριμένα, όταν αυτά καταφέρνουν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω των ούλων που αιμορραγούν, εκκρίνουν μία πρωτεΐνη, η οποία προκαλεί τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, σχηματίζοντας θρόμβο γύρω από αυτά ως τείχος προστασίας.

Η «ασπίδα» αυτή είναι τόσο ισχυρή, ώστε προστατεύει τα βακτήρια του στόματος όχι μόνο από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και από τα αντιβιοτικά που παίρνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Βέβαια, τα αιμοπετάλια από τη «φύση» τους συγκολλούνται μεταξύ τους, ώστε να πήζει το αίμα, η αυξημένη συγκόλλησή τους, όμως, είναι αιτία θρομβώσεων, παρεμποδίζοντας την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.