Αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ προκαλεί η παρατεταμένη χρήση των βενζοδιαζεπινών, μιας ευρέως συνταγογραφούμενης κατηγορίας ηρεμιστικών, αγχολυτικών και υπνωτικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαν ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σοφί Μπιγιοτί ντε Γκαζ του Πανεπιστημίου του Μπορντό και τη δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ακόμα δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως η χρόνια λήψη βενζοδιαζεπινών κάνει κάποια ζημιά στον εγκέφαλο, όμως η συσχέτιση είναι πολύ ορατή και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας μελετήθηκαν περίπου 1.800 άνθρωποι άνω των 66 ετών με Αλτσχάιμερ και 7.200 υγιείς συνομήλικοί τους (για λόγους σύγκρισης). Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως όσοι έπαιρναν βενζοδιαζεπίνες για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενους μήνες στο παρελθόν, είχαν έως 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ. Όσο πιο μακρόχρονη ήταν η χρήση βενζοδιαζεπινών, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος για τη νευροεκφυλιστική νόσο. 

 Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι, παρά το παραπάνω εύρημα, η εικόνα παραμένει θολή. Επειδή οι βενζοδιαζεπίνες χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία και το άγχος που συχνά προηγούνται της εμφάνισης Αλτσχάιμερ, αυτό μπορεί να εξηγεί τη στατιστική συσχέτιση και άρα τα εν λόγω φάρμακα να μην προκαλούν τη νόσο

Πάντως οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι «τα ευρήματά μας έχουν μεγάλη σημασία από άποψη δημόσιας υγείας», γεγονός που δικαιολογεί την μελέτη του ζητήματος σε βάθος, καθώς, όπως ανέφεραν, «μια αύξηση του κινδύνου κατά 43% έως 51% μεταξύ των χρηστών βενζοδιαζεπινών θα δημιουργούσε έναν τεράστιο αριθμό πρόσθετων περιστατικών (Αλτσχάιμερ)».