Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν 23 νέους γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Μετά και από αυτάτα ευρήματα, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να εξηγήσουν το ένα τρίτο τουκληρονομικού κινδύνου για τη συγκεκριμένη πάθηση, γεγονός που διευκολύνει τηνανάπτυξη ενός γενετικού διαγνωστικού τεστ.

Νέα έρευνα ανεβάζει πια σε 100 από 77 μέχρι σήμερα) τον συνολικό αριθμόπαραλλαγών γονιδίων, που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη. Η γενετικήανάλυση για τον εντοπισμό όλων αυτών των γενετικών παραγόντων θα μπορούσε νααποκαλύψει εκείνο το ποσοστό των ανδρών (περίπου 1% του ανδρικού πληθυσμού),που απαρτίζουν την ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου, καθώς κινδυνεύουν από τη νόσοσχεδόν έξι φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους άνδρες.

Επίσης η ανάλυση για τον τυχόν εντοπισμό αυτών των 100 γονιδίων θα μπορούσενα εντοπίσει την ομάδα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή το 10% των ανδρών που έχουντριπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τον υπόλοιπο ανδρικόπληθυσμό.


Οι ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) τουΠανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, μεεπικεφαλής τον καθηγητή ογκογενετικής Ρος Ιλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευσηστο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", ανέλυσαν δείγματα γενετικού υλικούπερίπου 87.000 ανδρών (οι μισοί με καρκίνο του προστάτη και οι άλλοι μισοίυγιείς), για πρώτη φορά από τόσα διαφορετικά μέρη του πλανήτη (Ευρώπη, Αφρική,Ασία, Νότια Αμερική).


Ειδικά για τους Ευρωπαίους, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πια σε θέση ναεξηγήσουν το 33% της γενετικής αιτιολογίας της εν λόγω νόσου. Θα ακολουθήσει μιαμεγάλη κλινική δοκιμή, για να ελεγχθεί κατά πόσο ο βελτιωμένος- μετά και τη νέαανακάλυψη- γενετικός έλεγχος μπορεί όντως να είναι πιο αποτελεσματικός στην πράξη.


 Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα καλύτερο διαγνωστικό τεστ, καθώς το υπάρχοναιματολογικό, που βασίζεται στο ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), δεν θεωρείταιιδιαίτερα αξιόπιστο, ιδίως όσον αφορά τον εντοπισμό εκείνων των ανδρών πουκινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και χρειάζονται έγκαιρη θεραπεία. Αντίστροφα,ανάλογη ανάγκη υπάρχει να εντοπίζονται εκείνοι οι άνδρες που δεν κινδυνεύουν απόεπιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ναυποβάλλονται σε περιττές θεραπείες, με πιθανές επιπλοκές.